www.berlin2day.eu

 
 

 

Berlijn is HOT

Berlijn Algemeen

Berlijn Geschiedenis

 

Bezienswaardigheden

Alexanderplatz

Berlijnse Muur

Berliner Dom

Brandenburger Tor

Checkpoint Charlie

Sony-Center

Gendarmenmarkt

Holocaust-monument

Kaufhaus des Westens

Kurfürstendamm

Nikolaiviertel

Potsdamer Platz

Reichstag

Unter den Linden

Musea in Berlijn

 

Reizen naar Berlijn

Berlijn met Kerst

 

Hotels in Berlijn

Hotels in de buurt van.....

Booking.com

 

Meer aanbieders van hotels of accomodaties

www.hotels2day.eu

 

 

 

 

Berlijn Algemeen.

 

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en als stadsstaat een deelstaat van dat land. Het is een metropool en de grootste stad van het land, met 3,4 miljoen inwoners. Het is tevens één van de grootste steden van de Europese Unie. Ook geldt het in Europa als één van de grootste culturele, politieke en wetenschappelijke centra. De stad is ook bekend voor het hoog-ontwikkelde culturele leven (festivals, nachtleven, musea, kunsttentoonstellingen enz.) en de liberale levensstijl, moderne tijdgeest en de lage kosten. Bovendien is Berlijn is één van de groenste steden van Europa: 18% van Berlijn bestaat uit natuur en parken en 7% uit meren, rivieren en kanalen.

De stad ligt in het noordoosten van het land, aan de rivier de Spree en wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg, waarvan ze sinds 1920 geen deel meer uitmaakt.

Winkelen

Aan de Kurfürstendamm kan men uitgebreid winkelen. Exclusieve winkels van internationale modeontwerpers zijn te vinden in de zijstraten als de Fasanenstraße. Iets ten oosten van de Kurfürstendamm bevindt zich het Kaufhaus des Westens (KaDeWe). Internationale designmode is te vinden in de Friedrichstraße, in het Quartier 206 en de Galeries Lafayette. Ook is er de Arkaden aan de nieuwe Potsdamer Platz met een breed winkelaanbod. Aparte mode, extravagant en creatief design is er in de vele kleine boetiekjes rondom de Hackesche Höfe in Mitte en de Kastanienallee in Prenzlauer Berg. Aan de Straße des 17. Juni is een vlooienmarkt.

Rond kersttijd zijn er de Berlijnse kerstmarkten.

Uitgaansleven

Berlijn geldt anno 2007 als de uitgaansstad van Europa. Er is geen door overheid vastgestelde sluitingstijd voor de horeca. Enkele zaken zijn zelfs 24 uur per dag geopend. Er zijn talloze cafés, restaurants, clubs, discotheken, cocktailbars, etc. Er is niet echt een uitgaanscentrum in de stad, wel zijn er concentraties van uitgaansgelegenheden. Een aantal uitgaansgebieden:

 • Oranienburger Straße / Hackescher Markt

 • Kurfürstendamm en de zijstraten

 • Kollwitzplatz en overig Prenzlauer Berg

 • De wijk Friedrichshain.

 • Nollendorfplatz en omgeving (homoscene)

 • Oranienstraße en omgeving

Veel locaties zijn in het buitenkant niet of nauwelijks te herkennen als uitgaansgelegenheid. Een voordeel volgens velen is dat je juist in deze gelegenheden de autochtone Berlijner treft en minder toeristen. Ook zijn sommige clubs "mobiel", in die zin dat ze regelmatig van locaties wisselen. Zoals altijd geldt hier nog meer dat wat vandaag "in" is, morgen "uit" kan zijn. Maar ook geldt zoals altijd, dat met name de taxichauffeurs en vaak ook hotelreceptionisten, op de hoogte zijn van de laatste trends.

In het uitgaansleven van Berlijn is werkelijk alles aanwezig. De Lonely Planet beweert zelfs dat het hedonisme van de jaren '20 van de vorige eeuw terug is in de geest van het Berlijnse uitgaansleven.

Verkeer en vervoer

Berlijn kent een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer. Naast regionale spoorverbindingen, heeft de stad een S-Bahn, een metro, tram en bussen.

Berlijn heeft drie luchthavens. Tempelhof, opgericht per ministerieel besluit op 8 oktober 1923, is de oudste commerciële luchthaven ter wereld. In 1927 was het ook het eerste met een metrostation. Gemeten naar aantallen vliegbewegingen is Tegel in het noordwesten de grootste luchthaven, maar momenteel wordt Schönefeld in de naburige gemeente Schönefeld in het zuidoosten uitgebouwd om in 2011 deze rol over te nemen onder de naam Berlin Brandenburg International (BBI).

Onderwijs

Humboldt Universiteit Berlijn, opgericht 1810, in 1949 vernoemd naar Wilhelm en zijn broer Alexander von Humboldt.

Vrije Universiteit Berlijn, opgericht in 1948.

Sport

In Berlijn wordt ook een marathon gehouden. De grootste voetbalclub van Berlijn is Hertha BSC Berlin.

In 1931 werden de Olympische Zomerspelen van 1936 aan de stad toebedeeld. Voor deze gelegenheid ontwierp architect Werner March het Olympiastadion. Van de sportieve manifestatie maakte Leni Riefenstahl de film Olympia, die veel werd bekroond maar ook als Nazi-propaganda is verguisd.

Dwars door Berlijn loopt de Europese wandelroute E11, die loopt van Den Haag naar het oosten, op dit moment tot de grens Polen/Litouwen.

Berzirke

Berlijn bestaat uit 12 bezirke:

 • Charlottenburg-Wilmersdorf met 315.244 inwoners en 64,72 km²

 • Friedrichshain-Kreuzberg met 264.922 20 inwoners en 16 km²

 • Lichtenberg met 258.964 inwoners en 52,29 km²

 • Marzahn-Hellersdorf met 249.882 en 61,74 km²

 • Mitte met 325.629 inwoners en 39,47 km²

 • Neukölln met 305.658 inwoners en 44,93 km²

 • Pankow met 356.956 inwoners en 103,01 km²

 • Reinickendorf met 243.536 inwoners en 89,46 km²  

 • Spandau met 224.408 inwoners en 91,91 km²

 • Steglitz-Zehlendorf met 288.572 inwoners en 102,50 km²  

 • Tempelhof-Schöneberg met 332.091 inwoners en 53,09 km²

 • Treptow-Köpenick met 236.450 inwoners en 168,42 km²

(bron: Wikipedia september 2006)

 

 

 

 

 

 

 

 

.