www.berlin2day.eu

 
 

 

Berlijn is HOT

Berlijn Algemeen

Berlijn Geschiedenis

 

Bezienswaardigheden

Alexanderplatz

Berlijnse Muur

Berliner Dom

Brandenburger Tor

Checkpoint Charlie

Sony-Center

Gendarmenmarkt

Holocaust-monument

Kaufhaus des Westens

Kurfürstendamm

Nikolaiviertel

Potsdamer Platz

Reichstag

Unter den Linden

Musea in Berlijn

 

Reizen naar Berlijn

Berlijn met Kerst

 

Hotels in Berlijn

Hotels in de buurt van.....

Booking.com

 

Meer aanbieders van hotels of accomodaties

www.hotels2day.eu

 

 

 

 

Brandenburger Tor.

De Brandenburger Tor (Brandenburger Poort) is de belangrijkste poort van Berlijn, gebouwd in 1788. De poort staat aan de Pariser Platz en vormt de afsluiting van de boulevard Unter den Linden.

Geschiedenis

De Brandenburger Tor is de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn. Vroeger was de plek waar de poort staat de stadsgrens van het centrum. Wie door de poort wilde, moest tol betalen. De eerste poort stamt uit 1734.

In 1788 werd door architect Carl Gotthard Langhans op dezelfde plek een nieuwe poort gebouwd in opdracht van de Pruisische koning Frederik Willem II, ter herinnering aan de bezetting van de Republiek in 1787 door een Pruisisch leger van 20.000 man.

De poort is 26 meter hoog, 65,5 meter breed en 11 meter diep. Het beeld op het gebouw, een Quadriga (tweewielige wagen met vier paarden), werd in 1806 meegenomen door Napoleon naar Parijs als oorlogsbuit. Het is acht jaar later door een Duitse maarschalk teruggebracht naar Duitsland. Het beeld dat er nu op staat, een Griekse strijdwagen met daarin de godin Victoria, is een replica. Het oorspronkelijke beeld is verloren gegaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. De replica is gemaakt met de oorspronkelijke gietvorm die nog in het depot stond van de West-Berlijnse Firma Noack.

In de jaren 60 van de vorige eeuw werd de Berlijnse Muur aan de westzijde langs deze poort gebouwd. De Brandenburger Tor stond in de Russische sector en was vanaf een verhoging te bezichtigen vanuit het westen. Het was dertig jaar lang niet mogelijk om onder de poort door te lopen, ook niet vanuit oostelijke richting (in verband met de toenmalige grensbeveiliging).

Na de val van de Berlijnse Muur werd de Brandenburger Tor gerenoveerd. Tijdens de feestelijkheden was de Quadriga zwaar beschadigd geraakt. Hedentendage is de poort het symbool van de Duitse eenheid. De loop van de Muur is met stenen in het wegdek aangegeven.

 

(bron: Wikipedia)

 

 

 

 

 

 

 

.