www.berlin2day.eu

 

 

Berlijn is HOT

Berlijn Algemeen

Berlijn Geschiedenis

 

Bezienswaardigheden

Alexanderplatz

Berlijnse Muur

Berliner Dom

Brandenburger Tor

Checkpoint Charlie

Sony-Center

Gendarmenmarkt

Holocaust-monument

Kaufhaus des Westens

Kurfürstendamm

Nikolaiviertel

Potsdamer Platz

Reichstag

Unter den Linden

Musea in Berlijn

 

Reizen naar Berlijn

Berlijn met Kerst

 

Hotels in Berlijn

Hotels in de buurt van.....

Booking.com

 

Meer aanbieders van hotels of accomodaties

www.hotels2day.eu

 

 

 

 

Checkpoint Charlie.

Checkpoint Charlie was tijdens de verdeling van Berlijn een controlepost op de grens van de Amerikaanse en Russische sector, bij een doorgang in de Berlijnse Muur in de Friedrichstraße. Omdat dit de derde doorgang was op de grens tussen West en Oost (sinds de instelling van de invloedssferen na de Tweede Wereldoorlog), werd het Charlie genoemd, naar de derde letter van het spellingsalfabet van de NAVO.

 Checkpoint Alpha was de grensovergang bij Helmstedt op de zonegrens BRD-DDR. Checkpoint Bravo was bij de oprit van de autosnelweg nabij Dreilinden, op de grens tussen Berlijn en Potsdam. Punt Alpha en Bravo lagen aan de zogenaamde Transit-Autobahnen - de enige wegverbindingen tussen West-Berlijn en de Bondsrepubliek.

Als gevolg van een poging van de SED-leiding om de macht te beperken van de westelijke Geallieerden stonden bij Checkpoint Charlie in oktober 1961 enige tijd Russische en Amerikaanse tanks met scherpe munitie tegenover elkaar. Uiteindelijk liep dit incident met een sisser af.

Checkpoint Charlie was de enige controlepost waar buitenlanders (iedereen behalve West-Berlijners, West-Duitsers en burgers van de geallieerde staten) over de weg Oost-Berlijn konden binnentreden. Met het openbaar vervoer was het nabijgelegen Bahnhof Friedrichstraße de enige mogelijkheid.

Tijdens de Koude Oorlog werd de post symbool voor zowel de scheiding, als voor de vrijheid.

"U nadert de Amerikaanse sector" in vier talen. Dergelijke borden waren ook bij de andere sectorovergangen te zien."

 

Checkpoint Charlie, 18 jaar na de val van de Muur

Kort na de opening van de Muur in 1989 werd het checkpoint opgeheven. Na de afbraak van de Muur werd het checkpoint met een stenen silhouet in het asfalt aangegeven (zoals bij de rest van de Muur). Checkpoint Charlie werd effectief gesloopt op 22 juni 1990. In 2000 werd een exacte kopie van het wachthuisje opgericht.

Museum

Grote bekendheid bij toeristen geniet het Museum Haus am Checkpoint Charlie. Dit is een museum met beelden en voorwerpen die de geschiedenis vertellen over vluchtpogingen van Oost naar West. Ook is er een permanente expositie over geweldloos verzet - denk hierbij o.a. aan Mahatma Gandhi.

 

(bron: Wikipedia)

 

 

 

 

 

 

.