www.berlin2day.eu

 
 

 

Berlijn is HOT

Berlijn Algemeen

Berlijn Geschiedenis

 

Bezienswaardigheden

Alexanderplatz

Berlijnse Muur

Berliner Dom

Brandenburger Tor

Checkpoint Charlie

Sony-Center

Gendarmenmarkt

Holocaust-monument

Kaufhaus des Westens

Kurfürstendamm

Nikolaiviertel

Potsdamer Platz

Reichstag

Unter den Linden

Musea in Berlijn

 

Reizen naar Berlijn

Berlijn met Kerst

 

Hotels in Berlijn

Hotels in de buurt van.....

Booking.com

 

Meer aanbieders van hotels of accomodaties

www.hotels2day.eu

 

 

 

 

Potsdamer Platz.

Potsdamer Platz is een druk verkeersplein in het centrum van Berlijn. Het is genoemd naar de nabijgelegen stad Potsdam. Voor de Tweede Wereldoorlog was het een levendige plaats, maar na de oorlog bestond het uit een grote puinhoop. In 1961 werd de Berlijnse Muur dwars over het plein aangelegd. Saillant detail is dat tot 1989 net ten noorden van de Potsdamer Platz een stuk Oost-Berlijns grondgebied ten westen van De Muur lag, de Lenné-Dreieck. Dit driehoekig stuk land tussen de Ebertstrasse, Lennéstrasse en Bellevuestrasse, behoorde tot Oost-Berlijn, maar was van het oosten afgesloten omdat de Muur de kortst mogelijke route volgde van Potsdamer Platz naar de Brandenburger Tor, namelijk via de Ebertstrasse.

Na de afbraak van de Muur in 1989 ontstond de grootste bouwput van Europa. Er werden vele nieuwe gebouwen neergezet op de lege vlakte die was ontstaan: o.a. het Daimler-Chrysler Quartier, het Sony-Center en de BahnTower, waarin het hoofdkantoor van Deutsche Bahn gevestigd is.

In 1990, vlak na de val van de muur, werd op de nog zanderige vlakte een rockconcert van Roger Waters opgevoerd: The Wall.

Het plein staat bekend om zijn vele theaters, filmhuizen en bioscopen. Er zijn onder andere twee IMAX-theaters gevestigd met het grootste bioscoopscherm van Duitsland, waar films in 3D kunnen worden bekeken.

 Onder het plein ligt het station Potsdamer Platz, dat door middel van tunnels aangesloten is op het spoornet. Op het station van de S-Bahn stoppen de lijnen S1, S2 en S25. Op het in de jaren '90 nieuw gebouwde treinstation stoppen sinds 28 mei 2006 ook de zogenaamde Regionalzüge. Verder is het plein te bereiken met de metro U2 en diverse buslijnen.

De voormalige loop van de Berlijnse Muur is op sommige plaatsen met stenen in het wegdek aangegeven.

 

(bron: Wikipedia)

 

 

 

 

 

 

 

.